Dezenfektan Klor Nedir?

27-03-2021 17:11
Dezenfektan Klor Nedir?

Dezenfektan Klor Nedir?

 

Dezenfektan klor ile durağan sudaki zararlı maddelerin yok edilmesi mümkündür. Maddenin temel yapı taşlarından biri klordur. Kayalık ve tuz oranının yüksek olduğu denizlerde klorun yoğunlaştığı görülür. Klor aynı zamanda hayvan ve bitkiler için temel besin kaynaklarından biridir.

Klor, dünyada en çok bulunan elementlerden biridir. Topraktan minerallere, hayvanlardan bitkilere kadar birçok yüzeyde klor bulunur. Özellikle deniz suyu çözülmüş bir klor kaynağıdır. Klorun diğer elementler ile birleşme eğilimi yüksektir. Kimyasal reaktivitesinden dolayı havuz bakımıiçin sıklıkla klor kullanılır.

Klorun kimyası, dünyada milyarlarca metre küp içme suyu elde edilmesini sağlamıştır. Zaman zaman içme sularında klor kokusu hepimizin malumu olan bir durumdur. Su kaynaklarında hastalıkların yok edilmesi için kullanılan kimyasalların başında klor gelir. Klorun kimyası silikon bazlı yarı iletkenlerle sürdürülebilir.

Dezenfektan klor, bir tüketici ürünü olarak satılmaz. Fakat tüketici ve endüstriyel ürünlerin üretilmesinde ve hizmet sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse bisiklet üretiminden protez yapımına kadar klorun kimyasından istifade edilir. Açık ya da kapalı yüzme havuzları dezenfektan klor kimyasallarının yaygın olarak kullanıldığı alanlardır. Bunun yanında tüketici ve endüstriyel uygulamanın hâkim olduğu vinil üretiminde de dezenfektan klor sıklıkla tercih edilmektedir. Klor, Yüzme havuzlarında Havuz Kimyasalları adı altında yaygın şekilde kullanılan havuz malzemeleri grubunun üyesidir.

 

Klorun Faydaları Nelerdir?

 

Bilim adamları her geçen gün dezenfektan klor uygulamasına daha çok dikkat çekiyor. Klorun kimyası, özellikle içme suyu ve yüzme havuzlarının sağlıklı kalması için düzenli olarak kullanılmaya uygundur.

Klor, sudan kaynaklı salgın hastalıkların engellenmesi için 100 yıldan fazla süredir kullanılan bir kimyasaldır. Dezenfektan klorun herhangi bir ikamesi de tespit edilmemiştir. Klorun faydalarını şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz.

·       İnsanlık adına faydalı ürünlerin üretilmesine yardımcı olur.

·       İçme suları ve havuzların her daim sağlıklı kalması için yaygın olarak dezenfektan klor kullanılır.

·       Dezenfektan klor, sürdürülebilir, yeşil enerji ve koruma inovasyonunun sağlanması için en kritik unsurdur.

·       Klor, halk sağlığını korumasının yanında hayat kurtarıcı etkiye de sahiptir.

·       Doğadaki en faydalı elementlerin başında klor gelir.

·       Klor, kimyası gereği havuzlarda oluşan mikro ve zararlı maddelerle reaksiyona girme özelliğine sahiptir. Söz konusu zararlılar klor sayesinde kısa sürede yok edilir.

 

Klorun Kullanım Alanları Nedir?

 

Dezenfektan klorun birçok kullanım alanı vardır. Aklınıza gelecek birçok alanda kendisine kullanım alanı bulan klorun yaygın olarak tercih edildiği alanları alt başlıklarımızda bulabilirsiniz.

Su

Klorun kimyası içme suyunun ve yüzme havuzlarının temizlenmesi için çok uygundur. Şehirlerde şebeke suları düzenli olarak klorlanmadan önce her yıl binlerce insan salgın hastalıklardan ölüyordu. Dezenfektan kloruygulamasından sonra söz konusu hastalıklar büyük oranda azalmıştır.

Enerji ve Çevre

Güneş enerjisinin etkin olarak kullanılmasına yardımcı olan klor, kum tanelerindeki silisyumun saflaştırılmasında da kullanılmaktadır. Saflaşan silisyumun güneş paneli çiplerine dönüştürülmesinde klor çok etkilidir.

Ev Dezenfektanı

Dezenfektan klor, çamaşır, banyo ve mutfak yüzeylerinin temizlenmesi maksadıyla kullanılan beyazlatıcı etkiye sahiptir. Söz konusu elementin mikropları öldürme etkisi yüzey kısımların yanında çamaşırlarda da çok etkilidir. Bu kapsamda ev dezenfektanı olarak klor yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gıda

Klor, gıda ürünlerinin zararlılardan korunması maksadıyla da kullanılır. Mikroplar yok edilerek gıda ürünleri her daim sağlıklı şekilde tüketime hazır halde tutulur.

Sağlık Hizmetleri

Klorun kolesterolü düşürme, alerjik reaksiyonları azaltma etkisi vardır. Bu kapsamda söz konusu element ilaç sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca klor kan torbası, tıbbi cihaz ve cerrahi dikişlerde de kullanılır.


Dezenfektan klor kullanımı yukarıda sayılanlarla sınırlı değildir. Bunun yanında birçok sektörde klor vazgeçilmez elementlerden biridir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.