Havuz Blower Nedir? Ne İşe Yarar?

21-06-2021 09:04
Havuz Blower Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda siz kıymetli okurlarımıza havuz Blower nedir, ne işe yarar konusu ile ilgili önemli paylaşımda bulunacağız.  Böylelikle havuzlarda son zamanlarda çokça kullanılmaya başlayan ve bu sebeple karşımıza sık sık çıkan havuz blower kavramı ile ilgili daha net bilgi sahibi olunacaktır.

Havuz Blower Nedir?

İlk olarak havuz blower nedir sorusuna cevap vererek başlayalım. Kısacası havuz blower, havuzda düşük basınç altında hava sirkülasyonunu sağlayan bir çeşit pompadır. Teknik olarak ise motor yardımıyla harekete geçen dişliler aracılığıyla birbirine ters yönde rulman olarak yataklanmış 2 adet çelik kanadı hareket ettirerek döndüren pozitif deplasmanlı ekipmanlar bütünüdür. Sadece havuzlar için değil, endüstride birçok alanda hayati öneme sahip bir eleman olarak kullanılmaktadır. Özellikle hava hareketi sağlamak ya da ortamdaki havayı vakumlamak amacıyla sıkça tercih edilmektedir. İçeriğindeki elemanlar (lob veya fan) vasıtasıyla emdiği havayı çıkış yönüne doğru itekler. Blowerın her bir dönüşünde havayı emme ve çıkışa doğru itekleme hareketi devam eder. Böylelikle hava devir daim işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu sayede içeride biriken hava, düşük basınç ve yüksek debi prensibine göre sirkülasyona tabi tutulmuş olur.

Tüm blower sistemlerinde olduğu gibi havuz blowerları da kanatları dönüş işlemini yaparken sürtünmeyi engellemek ve maksimum verim kazanmak amacıyla gövde ve birbirlerine temas etmeyecek boşluklarla birlikte üretilir. Bu noktada ise kurulum esnasında fan veya lob dengesi için çok ince kontroller ve balans ayarlamaları yapılması gerekecektir. Hava emiliminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hava filtresi kullanılır. Böylelikle kanatlara ve sisteme istenmeyen maddelerin girişi engellenerek sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için uygun ortam oluşturulmuş olur. Buna rağmen filtreyi aşan ve zamanla biriken yabancı maddeler sistemin bir süre sonra işlevselliğinde azalma ve sonrasında da görevini yapamaz hale gelmesine yol açar.

 

Havuz Blower Genel Özellikleri Nelerdir?

 

Havuz blower genel özellikleri açısından ele alındığında aşağıdaki bilgilere ulaşmaktayız.

*      Genel olarak sessiz çalışır ve gürültü çıkararak rahatsızlık vermez.

*      Basit kurulumla sorunsuz çalışabilir.

*      Yüksek verimli ve düşük enerji sarfiyatıyla istenilen faydayı sağlar.

*      Bakımı kolay ve dayanıklı malzemelerden üretilmişlerdir.

*      Dişlilerdeki ve çarklardaki sistemlerde yer alan yağlı kısımların sudan etkilenmemesi için dayanıklı ve korunaklı yapıda imal edilmişlerdir.

*      Muhtelif basınç ve debi aralığına sahip olduğu için ihtiyaç duyulan kadar güce sahip bir ürün seçimine olanak tanır.

*      İsteğe göre hava transferinin yanı sıra vakumlama da yaparak esnek kullanım kolaylığı sağlar.

 

Havuz Blower Çeşitleri Hangileridir?

 

Havuz blower çeşitleri teknik performans ve çalışma koşulları göz önünde bulundurulduğunda genel olarak 2 farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. İhtiyaç duyulan duruma göre en uygun olanı seçebilmek adına biraz daha detaylandırarak açıklamaya gayret edelim. İlk olarak santrifüj blowerlardan bahsedelim. Ardından da roots blower hakkında bilgi vermeye çalışalım.

*      Santrifüj Havuz Blower: Havada bulunan gazlar yardımıyla suda hareket ve sirkülasyon sağlamayı amaçlar. Bu tür ürünlerde gazların kinetik enerjisinden faydalanılır. Çarklar harekete başladığında oluşan hava akımı kanatlara doğru ilerler. Ardından gazlar çıkışa doğru yönelir ve pervanelerin orta kısmındaki oluşan basınç azalmaya başlar. Düşen gaz basıncını dengelemek için çark gözlerinden çıkan hava akımı buraya gelir ve hareket devam eder. Bu şekilde bir döngü oluşarak sirkülasyon sürekliliği sağlanmış olur.

Santrifüj havuz blower ürünlerinin en belirgin özelliği basınç değerine göre farklı performans değerlerine çıkabilmesidir. Bakımları oldukça basittir ve kolay kolay arıza vermezler. Arızalanmaları halinde ise onarımları da gayet basittir. Bu nedenle hem uzun ömürlü olurlar hem de uzun süre kullanılarak görevlerini ifa ederler.

*      Roots Havuz Blower: Uzun süreli ve verimli bir şekilde kullanım imkanı sağlayan havuz blower türüdür. Yüksek performans sağlayarak güvenilir bir kullanım kolaylığı sunar. Diğer blower türlerine nazaran daha yüksek hacimli hava pompalaması sağlayacak kapasiteye sahiptir. Aynı zamanda üst düzey verimlilik de sağlayarak ön plana çıkar. Gürültü noktasında en ideal türden olup çok düşük seviyede ses çıkararak çalışmaktadır.

Yukarıda bahsedilen türler haricinde farklı özellikleri ile ön plana çıkan havuz blower türleri bulunmaktadır. Bunlar ihtiyaç durumlarına göre üretilmekte olup hepsinin temel mantığı hava sirkülasyonunu ve hareketliliğini sağlamaktır. Havuzlarda fan yerine blower tercih edilmesindeki ana sebep de tam olarak budur. Fanlar yeterli düzeyde sirkülasyon sağlayamamakta ve çok yüksek enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu da enerji tasarrufu ve istenilen verim açısından ideal olmadıkları anlamına gelmektedir. Hal böyle iken daha yeni teknolojiye sahip olan havuz blower kullanmak en sağlıklı seçim olmaktadır.

Havuzlarda kullanılan blowerlar özellikleri açısından endüstriyel birçok alanda ve ürünlerde de kullanılmaktadır. Temel mantığı hava sirkülasyonu sağlamak olduğu için bu doğrultuda pek çok alanda sıkça kullanılmaktadır. Bu nedenle de kullanıldığı amaç ve alana göre de farklı isimlerle anılabilmektedir.

 

Diğer Havuz Lambaları için; Havuz Lambası


Diğer Havuz Kimyasalları için; Havuz Kimyasalları

Diğer Havuz Malzemeleri için; Havuz Malzemeleri
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.