Havuz Pompası Seçimi

20-02-2021 14:34
Havuz Pompası Seçimi

Havuz Pompası Seçimi

Havuz pompası, havuzun devir daiminin sağlanmasında kullanılan en önemli malzemedir. Her havuzda güçlü bir devir daim mekanizmasına ihtiyaç vardır. Havuzlar, haliyle çok fazla su alan mekânlardır. Bu nedenle suyunun her zaman boşaltılarak temizliğinin yapılmasına imkân yoktur. Güçlü bir havuz pompası ile havuz suyu her zaman devir daim edilip havuz filtresinden geçirilir.

Güçlü bir havuz pompası ile havuz suyunun pratik şekilde süzülmesi sağlanabilir. Sağlıklı bir devir daim sistemi sayesinde havuzda kullanacağınız bakım malzemeleri ve kimyasallarını da önemli ölçüde azaltabilirsiniz.  

 

Havuz Pompasının Seçimi

Havuz pompasının seçiminde önemli olan en etkin husus, pompanın gücüdür. Her havuzun haliyle ölçüsü farklıdır. Bu nedenle pompanın havuzun kapasitesine uygun nitelikte seçilmesi önem arz etmektedir.

Pompa, havuzdan suyu çekerek filtreye gönderen mekanizmanın temel elemanıdır. Havuzun boyutuna uygun bir pompa kullanılmaması durumunda doğal olarak filtre de tam anlamıyla görevini yapamayacaktır. Bu da havuzun verimli şekilde temizlenememesi demektir.

Havuz pompasının gücünden bahsederken, pompanın çok güçlü olmasının da zararlı etkilerinin olduğunu belirtmek gerekir. Güçlü pompa, suyu çekerken suda kabarcıkların oluşmasına ve çeşitli patlama seslerinin gelmesine neden olacaktır. Pompanın filtre ve boru sistemi ile uyumlu olmaması durumunda söz konusu ekipmanlar da zarar görecektir.

Boru ve filtre sistemi ile uyumlu olan bir havuz pompası, hiçbir ekipmana zarar vermeden devir daim mekanizmasının çalışmasını sağlayacaktır. Bu nedenle pompanın, tüm ayrıntılar göz önünde tutularak belirlenmesi durumunda uzun süre sorunsuz şekilde kullanım sağlanabilir. Bu kapsamda yukarıda belirtilen hususları dikkate alarak havuz pompası almanızı tavsiye ediyoruz.

 

Havuz Pompası Alırken Neler Yapılmalıdır?

Yukarıda da anlatıldığı gibi havuz pompası alırken dikkat edilecek en önemli nokta pompanın filtre ile uyumlu olmasıdır. Bu kapsamda havuz kum filtresi ile uyumlu olan bir pompa, ihtiyacı karşılayacaktır. Aşağıdaki hususlar dikkate alınarak en verimli şekilde kullanacağınız bir pompa temin edebilirsiniz.

Havuz Boyutlarının Belirlenmesi

Havuz pompasının doğru seçilmesi için öncelikle havuzun boyutlarının doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Bilinen basit yöntemler ile havuz ölçümleri kolay bir şekilde yapılabilir. Havuzun eni, boyu ve derinliği ölçülerek bir kenara not alınır. Ölçümün bitmesi sonunda söz konusu üç değerin çarpılması sonucunda havuzun hacmim3 olarak karşınıza çıkacaktır. Ayrıca havuzda denge deposu varsa bunun hacmini de bu değere eklemeniz gerekir. Alacağınız pompanın bulacağınız hacmin ihtiyacını karşılar nitelikte olması gerekir.

Havuzdaki Minimum Akış Hızı

Havuz suyu 8 saatte devir daim edilmelidir. Yani havuz suyu 8 saatte filtreden geçirilerek tekrar havuza gönderilmelidir. Pompa, söz konusu devir daimi ne kadar kısa sürede gerçekleştirirse o kadar az çalışmış olur. Hem enerji verimliliği açısından, hem de havuz temizliğinin daha sağlıklı yapılması açıcından bu sürenin kısa olması önemli bir husustur.

Havuz pompası alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de havuzun minimum akış hızının hesaplanmasıdır. Söz konusu değerin bulunması da havuz hacminin önce 8’e, sonra da 60’a bölünmesi ile bulunur.

Havuzdaki En Yüksek Akışın Belirlenmesi

Havuz pompası alırken minimum akış hızı göz önünde bulundurulacağı gibi en yüksek akış hızının da belirlenmesi gerekir. En yüksek akış hızı, havuzun borularının çapı ile ilgili bir durumdur. Örnek vermek gerekirse 3 inch çapındaki bir borudan dakikada 0,66 m3 su geçerken bu oran 2 inch boru için 0,32 m3, 1,5 inch için ise 0,2 m3’tür. Temin edilecek pompanın bu akışı karşılar nitelikte olması önem arz eder.

Havuz Filtresi İle Uyumlu Pompa Seçimi

Havuzdan en yüksek verimin elde edilmesi için pompanın minimum ve maksimum akış hızı arasında bir kapasiteye sahip olması gerekir. Havuz pompasının seçilmesinde çevrimiçi filtre boyutlandırma tablosundan da istifade edilmesinde fayda vardır.

Havuz pompasının doğru özelliklerde seçilmesi için uzman desteği çok önemlidir. Söz konusu havuz malzemesi bir kez alınması gereken bir ekipmandır. Bu nedenle ilerleyen süreçte sorun yaşamamak adına pompanın kaliteli ürünler arasından seçilmesinde fayda vardır. Söz konusu malzeme ile uzun yıllar sorunsuz şekilde havuz devir daim sisteminin kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Bu kapsamda ayrıntılı araştırma yaparak ürün temini yapılması, uzun yıllar sorunsuz kullanım için önemli bir husustur.

Kolay ve hızlı erişim için;  Havuz Temizlik Ekipmanları ve Havuz Malzemeleri ve Havuz Kimyasalları ve Havuz Lambaları

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.