KLOR Nedir?

16-05-2021 17:59
KLOR Nedir?

Günümüzde başta içme suları ve havuzlar olmak üzere birçok alanda kullanılan klor nedir, insan sağlığı açısından ne gibi faydaları veya zararları vardır gibi konulardan bahsedeceğiz. Özellikle içme suları ve havuzlar için kullanılan klor ile dezenfektan yapma konusuna değineceğiz.

Bilindiği üzere doğal içme sularında bol miktarda patojen canlılar yer almaktadır. Bu canlıların büyük bir kısmı insan sağlığı açısından oldukça büyük tehlikelere yol açabiliyor. Hal böyle olunca suyun insan sağlığı açısından en ideal seviyeye getirilmesi çabalarına başvuruluyor. Günümüzde bu amaç için kullanılan birkaç yöntem bulunmaktadır. En yaygın olanı ise klor kullanımıdır. Sıvı, gaz ve toz olarak kullanılan klor ile sudaki zararlı canlıların büyük bir kısmı etkisiz hale getirilir. Fakat fazla kullanılması halinde sağlık açısından sorunlara yol açabilmektedir.

Klor doğada çok az saf halde bulunmaktadır. Genellikle diğer elementlerle birlikte tepkime girerek kimyasal bileşim halinde bulunur ve oldukça boldur.

 

Klor Kullanmak Neden Önemlidir?

Klor neden önemlidir sorusuna gelecek olursak, en genel anlamda hem sağlık hem de hijyen açısından klordan yararlanılmaktadır denilebilir. Bu yararları şöyle sıralayabiliriz:

*      İnsan sağlığına zararlı olan mikroorganizmaların (patojenlerin) etkisiz hale gelmesine yardımcı olur.

*      Virüslere karşı etkili bir çözüm yoludur.

*      Suyu yumuşatır ve berraklaştırır.

*      Havuz ve su depolarında zararlı parçacıkların yuvalanıp çoğalmasını engeller.

*      Havuz ve içme sularının sağlık açısından uygun hale gelmesine yardımcı olur.

*      En etkili ve ucuz su dezenfektanı yöntemidir.

*      Gıda, ileri teknoloji, yapı ve inşaat, enerji ve çevre, sağlık, savunma sanayi ve ulaşım gibi daha pek çok farklı sektörde aktif olarak kullanılmaktadır.

 

Klor kullanımının temel amacı temizlik ve sağlıklı bir ortam sağlamaktır. Bu nedenle hayatımızın birçok alanında olduğu gibi havuz ve su sağlığı konusunda da en çok başvurulan temel maddedir.

 

Havuzda Klor Kullanımı sağlık açısından en önemli faktörlerden birisidir. Çünkü havuz suyunda oluşan veya oluşacak bakterileri ve mikropları klor etkisi ile dezenfekte edilir ve havuz suyunun temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

 

Klor İle Dezenfektan Nasıl Yapılır?

 

Klorun su dezenfeksiyon işleminde en çok tercih edilen kimyasal madde olduğundan bahsetmiştik. Peki, klor ile dezenfektan nasıl yapılır biraz da bu konudan bahsedelim.

Klor, bazı elementler ile tepkimeye girerek farklı hallerde (klor gazı, kalsiyum hipoklorit, sodyum hipoklorit solüsyonu gibi) kullanılmaktadır. Ülkemizdeki en yaygın kullanışı sodyum hipoklorit formunda olan bileşenidir. Bu şekilde kullanımı ile suda serbest şekilde klor dolaşımı meydana gelir.

 

Klor, basınçlı tanklarda likit (sıvılaştırılmış gaz) halinde muhafaza edilir ve gerekli durumlarda yine bu şekilde taşınır. Uygun ortamlarda ve miktarda kullanıldığında zararlı mikroorganizmaların oluşmasını ve çoğalmasını önler. Oldukça kuvvetli bir oksidan etkisine sahiptir ve korozyona yol açabilmektedir.

 

Klor Kullanımının Riskleri Nelerdir?

 

Birçok kullanım alanının ve faydalarının olmasına karşın klor kullanmanın getirdiği bazı riskler bulunmaktadır. Peki, klor kullanmanın riskleri nelerdir? Biraz da bu riskleri ele alalım.

*      Kalsiyum hipoklorür yanma ve patlamaya sebep olabilir,

*      Kandaki hemoglobini oksitlendirerek işlevselliğini yitirmesine neden olacak klorit oluşmasına sebep olabilmektedir.

*      Gerektiğinden fazla kullanılması halinde koku ve tat bozukluklarına neden olabilir.

*      Klor gazı oldukça zehirli ve tahribat edici etkiye sahip bir maddedir. Bu nedenle bilinçli olarak kullanılması gerekmektedir.

 

Suya Klor Uygulaması Nasıl Olur?

 

Yaklaşık 1 asır öncesine dayanan suya klor uygulanması, halen etkin olarak devam etmektedir. Birçok kullanım alanına olmasına karşın en bilinen uygulama alanı suya dezenfektan olmasıdır. Havuzlarda, su depolarında, arıtma tesislerinde virüslere ve bakterilere karşı en etkili koruyucu olarak kullanılmaktadır. Bazı protozoan kistler haricinde neredeyse tüm zararlıları etkisiz hale getirir.

Klor kullanımı suyu sağlıklı ve temiz kılmak adına uygulanan en kolay ve ucuz yöntemdir. Klor haricinde çökeltme, pıhtılaşma veya filtreleme gibi farklı yöntemler de vardır. Fakat onlar klorlamaya nazaran daha masraflı ve uygulaması zordur.

Havuz Kloru Çeşitleri Nelerdir?

Havuz Kloru çeşitleri olarak; Sıvı klor, Toz klor, Granül Klor ve Tablet Klor havuz ürünleri en çok bilinen havuz kimyasallarıdır. Bu havuz kimyasalları arasında Türkiye'de Sağlık Bakanlığı Onaylı ve trend olan havuz kimyasal markaları olarak Sinada ve Dreampool yer almaktadır. Biz de bu markaları sizlere en uygun fiyata tedarik edip en uygun fiyata satışa sunmaktayız. Havuz Kimyasalları ve klor çeşitlerimizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.