Havuz Suyu İçin Tavsiye Edilen Değerler Nelerdir?

28-07-2020 18:17

Klor pH değeri ve kimyasal oranları su ile uyumlu hale getirilerek ideal oranların sağlanması insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Sağlıklı ve temiz bir suda yüzmek için çeşitli kimyasallar ile pH dengesinin elde edilmesi ve diğer aktif kimyasalların kullanımı ve düzenli bakım araçları ile suyun dezenfekte edilmesi gerekir.

Havuz suyunda pH değeri ve dengesi, asitlik ve bazik olarak miktarsal ölçümü ile belirlenir. Hassas ölçüm cihazları ile yapılan bu işlemlerin ardında pH değeri 7,0 nötr olarak tanımlanır. 7,0 ve üzeri bazik, 7,0’ın altında çıkan değerler ise asitik olarak değerlendirilmelidir. Bu değerlere bakılarak pH dengeleyici düşürücü asitler veya baz kimyasalların kullanımı gerekir. Havuz suyu için ideal değerler bu tip değişkenlere göre belirlenecektir.

Havuz Suyunda İdeal pH Değeri Ne Kadar Olmalıdır?

Havuz suyu pH değeri diğer kimyasalların kullanım oranlarının belirlenmesi ve su kalitesinin ölçülmesi için dikkate alınan en temel unsurlar arasında yer alır. 7,0 ideal pH değeri olarak değerlendirilebilir. Bu sevinin altında ve üstünde olan değerler için farklı tip kimyasallar uygulanır.

pH değeri temelde suyun sahip olduğu asit ve baz dengesinin bir ölçümüdür. Bu değerlerin dengesiz olması ve bazik unsurların yüksek veya asitlerin yüksek olması istenmeyen kimyasal tepkimelere yol açar. Asit oranlarını yüksek olması derz, metal ekipman ve benzer unsurlar üzerinden krozyona neden olduğu gibi aşınma ve cilt sağlığında hasara yol açar. Bazik olması durumunda ise kireçlenme gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Uzmanlara göre ideal pH değeri ise 7.2 ve 7.8 arasında olmalıdır. 7,0 nötr, yedi üzeri olan değerler bazik, 7’nin altında ise su asittir.  

İdeal Havuz Suyu İçin Kimyasal Değerler

Havuz kimyasalları hesaplama işlemleri sırasında pH değerleri incelenir. Bunun yanı sıra su kalitesinin artırılması için uygulanacak çeşitli kimyasallar hali hazırda ideal değerde olan suyun farklı kimyasallarla yeniden düzenlenmesini gerektirmektedir. pH değeri 7,4 ve 35°C’ye kadar sıcaklık değerlerine sahip havuzlar için tavsiye edilen temel kimyasal oranları:

·        Serbetst Klor Miktarı: 05 – 1,6 ppm

·        Siyanürik Asit Miktarı: 30 – 50 ppm

·        Tuzluluk Oranı: 250 ppm

·        Alkalinite Oranı: 80 – 120 ppm

·        Toplam Klor Seviyesi: 2,0 ppm

Olarak belirlenmiştir. Havuz suyu için ideal değerler dikkate alınarak kimyasalların kullanım oranlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Havuz Kimyasalları Nelerdir?

Havuz kimyasalları sayesinde ideal havuz suyu değerleri oluşturularak havuz suyunun hijyenik hale getirilmesi mümkündür. Sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaması adına su bu tip kimyasallar ile mikroorganizmalardan arındırılarak yenilerinin oluşturulması engellenmektedir.

Havuzlarda sıklıkla tercih edilen kimyasallar:

·        Sıvı/Toz/Tablet Klor,

·        Yosun Önleyiciler,

·        Toz/Sıvı pH Düşürücü,

·        Havuz Parlatıcı Kimyasallar,

·        Çöktürücü Kimyasallar,

·        İyon Tutucu,

·        Ayak Dezenfektanı,

·        Filtre ve Yüzey Temizleyici Ürünler,

·        Kış Bakım Kimyasalları vb.

Olarak sıralanabilir. Havuz suyunun değerlerine ve ihtiyacına göre farklı oranlarda söz konusu kimyasalların kullanımı zorunlu bir ihtiyaçtır.

Havuz Suyunda İdeal Değerlere Ulaşmak Neden Önemlidir?

İdeal havuz suyu değerleriincelendiğinde en iyi sonuçları almak için muhtelif kimyasallara başvurulması gerekir. Bu kimyasalların kullanımı sanıldığının aksine insan sağlığına zarar vermez. Aksine su içinde yer edinen doğal ve kullanımına bağlı olarak gelişen çeşitli mikroorganizmaların yok edilmesi ve bakteri, virüs vb. unsurların çoğalmasını ve yayılmasını engellemektedir. Havuz suyu için ideal değerler bu tip kimyasallar ile korunarak suyun kalitesinin ideal seviyelere çıkarılması gerekir. Gelişen kimya teknolojisi sayesinde çevreye ve insana en az zararla su kalitesi artırılmaktadır.

Havuz suyu ölçüm malzemelerini buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.